Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Koukalovo ticho

Rada pražského magistrátu v současné době jedná o projektu tunelu pod Příkopy. Podzemní stavba by měla obsáhnout dvouproudovou vozovku s vjezdem a výjezdem poblíž Obecního domu a s otočkou Na Můstku.

Rada pražského magistrátu v současné době jedná o projektu tunelu pod Příkopy. Podzemní stavba by měla obsáhnout dvouproudovou vozovku s vjezdem a výjezdem poblíž Obecního domu a s otočkou Na Můstku. Spojily by se tak podzemní parkovací prostory bank v ulici Na Příkopě i parkoviště nové budovy v proluce Myslbek, a vytvořilo ještě dalších sto stání pro auta. Celý podzemní komplex nabídne kolem osmi set parkovacích míst.

Plán podzemní silnice vzbudil nevoli památkářů i architektů. Stavět se má na nejdražším místě Prahy a na pozemku, který patří městu. O záměru vybudovat v podstatě soukromou komunikaci s exkluzivními místy na parkování přitom neproběhla obvyklá veřejná diskuse. V besedě, kterou už v květnu uspořádala rozhlasová stanice Vltava, si ředitel kanceláře České komory architektů Jiří Plos postěžoval, že z materiálů, které jsou k dispozici, není jasné, „kdo projekt objednal, kdo ho vlastně bude financovat, kolik celá věc bude stát a jak se na ní bude podílet město“. Podle názoru primátora, který zazněl ve zmíněné debatě, naopak „není vůbec důležité, kdo, kdy a komu stavbu zadal“. Díky podobným primátorským výrokům si projekt mezi odpůrci vysloužil podle vzoru nesmyslného tunelu před budovou bývalého ÚV KSČ přezdívku „Koukalovo ticho“.

Všechny údaje o tunelu ale přece jen tajné nejsou. Projekt městské radě předložilo alespoň podle jména bizarní „Sdružení pro optimalizaci dopravní obsluhy v ulici Na Příkopě“. Členem sdružení je vedle společností s ručením…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].