Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ženská práva jsou lidská práva

Za čtrnáct dnů, 4. září, bude v Pekingu zahájena Konference OSN o ženách. Koná se pod heslem "Rovnoprávnost do roku 2000" a k jejím tématům mají patřit právo žen na mír, rozvoj, rovnoprávnost a další sociální, ekonomická a kulturní práva.

Za čtrnáct dnů, 4. září, bude v Pekingu zahájena Konference OSN o ženách. Koná se pod heslem „Rovnoprávnost do roku 2000“ a k jejím tématům mají patřit právo žen na mír, rozvoj, rovnoprávnost a další sociální, ekonomická a kulturní práva. Hlavní chybou řady vlád, které se konference účastní, však není skutečnost, že selhaly v řešení těchto problémů, ale fakt, že se samy dopouštějí porušování základních lidských práv nebo je nechávají bez potrestání, a nesou tak přímou zodpovědnost za politické vězně, za jejich vraždy, mučení i zmizení. Jedním z nejhorších příkladů v tomto směru je vláda samotné hostitelské země.

Řeholnice ve vězení

Zatímco v Pekingu se sejdou k tématu ženských práv vlády a nevládní organizace s celého světa, ženy, které se za tato práva zasazují v samotné Číně, jsou systematicky pronásledovány. Poslední zprávy Amnesty International (AI) týkající se Číny ukazují, že ženy jsou i nadále vězněny pro účast na demonstracích a náboženských obřadech. Ve vězení nadále zůstává řada účastnic protestů z roku 1989.V souvislosti s čínskou populační politikou patří k běžným jevům násilné potraty a nucená sterilizace. AI registruje případy přepadání vesnic policií a násilného odvážení těhotných žen do nemocnic - k nucenému potratu.Rozsáhlé porušování lidských práv je nápadné především v Tibetu. Represe proti příznivcům nezávislosti a mnichům z let 1993–94 se ještě rozšířily. Během prvních tří měsíců letošního roku bylo zatčeno nejméně 123 lidí, z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].