Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zlatá horečka v Mokrsku

Ačkoli zatím neexistuje žádný konkrétní projekt těžby zlata u obce Mokrsko, myšlenka zlatého dolu poblíž Slapské přehrady a přírodní rezervace se Ministerstvu životního prostředí ani ekologickým sdružením už dlouho nelíbí.

Ačkoli zatím neexistuje žádný konkrétní projekt těžby zlata u obce Mokrsko, myšlenka zlatého dolu poblíž Slapské přehrady a přírodní rezervace se Ministerstvu životního prostředí ani ekologickým sdružením už dlouho nelíbí. Místní obyvatelé, včetně všech členů zastupitelstva plánovanou těžbu rovněž zásadně odmítají. O povolení k průzkumu ložiska zatím zažádala firma RTZ Mindev, která je dceřinou společností nadnárodního těžebního koncernu RTZ GROUP. Trpělivě se snaží občanům Mokrska vysvětlovat, že průzkum ještě zdaleka neznamená těžbu a při minimálních zásazích do krajiny naopak přispěje k poznání této oblasti. Občany Mokrska láká také na vidinu pracovních příležitostí a velkých peněz do obecní pokladny. Osmatřicet tamějších usedlíků ale spatřuje v záměrech RTZ pouze nucenou změnu bydliště a přeměnění místního kopce na díru v zemi.

Zlato v kyanidovém nálevu

U Mokrska se průzkum půdy už jednou dělal v osmdesátých letech. Výsledky ukázaly, že tato středočeská oblast je se svými více než sto tunami zlata největším ložiskem ve střední Evropě. Ne všechny zásoby se ovšem vyplatí těžit. Proti plánovanému dobývání zlata protestovala na jaře 1989 i Charta 77. Odborníci RTZ Mindev dnes tvrdí, že tehdejší průzkum byl vzhledem k použité metodě nepřesný a skutečné množství zlata může ukázat až zhruba dalších třicet pět vrtů. Firma hradí celý průzkum sama, a má pak přednostní právo žádat o povolení k těžbě. Ta by trvala 15 až 20 let.Půda v okolí Mokrska…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].