Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Co by řekl Konfucius

Když se v médiích máchala aféra poslance parlamentu Petra Čermáka, kterému firma Helbig bezplatně zapůjčila mercedes, snesla se na jeho hlavu smršť pochopitelné kritiky.

Když se v médiích máchala aféra poslance parlamentu Petra Čermáka, kterému firma Helbig bezplatně zapůjčila mercedes, snesla se na jeho hlavu smršť pochopitelné kritiky. Tohle by se na Západě stát nemohlo, upozorňují mnozí. Mají pravdu. Jenže: co třeba na Dálném Východě? Jak nasvědčuje poslední vývoj, u východoasijských tygrů je poskytování větších či menších dárečků státním úředníkům takřka na denním pořádku.

Kam sahá tradice morálky

Malajsijský předseda vlády Mahathir bin Mohamad si nenechá ujít jedinou příležitost, aby přezíravému Západu vyčinil. Na květnové konferenci o budoucnosti Asie v Tokiu se obul do „duchovního prázdna a dekadence“ moderní západní civilizace. Příliš mnoho svobody prý vede ke kriminalitě a korupci, pro Asii je daleko lepší, aby se držela vlastních tradic „společnosti morálky“.Diskuse o asijských hodnotách není v módě pouze mezi tamějšími intelektuály. V bezmezném obdivu k východoasijskému hospodářskému zázraku papouškují i někteří západní ekonomové teze, které vypouštějí do oběhu Mahathir či singapurský muž číslo jedna, Lee Kuan Yew. Přitom jde často o debatu pokryteckou: mnozí z těch, kteří svým poddaným kážou o Konfuciově morálce, si na druhé straně nestydatě plní kapsy. Korupce je totiž jedna ze stinných stránek asijského modelu růstu.Neproběhne týden, aby se v některé z metropolí Dálného východu neobjevil nový skandál. V Malajsii přišla nedávno na přetřes ministryně zahraničního obchodu a průmyslu Datin Rafidah…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].