Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vyhazov za členství v odborech

Nový český primát se narodil u Frýdlantu. V tamní vesničce Bulovka už měsíc probíhá pokus, jak zakroutit krkem odborům. Autorem je pražská firma Bohemia Royal Trading Ltd. a pokusné podmínky má ideální: jelikož nedávno koupila jediný podnik v okolí, vládne nad pracovními příležitostmi minimálně čtvrtiny místních obyvatel a může jim diktovat cokoli.

Nový český primát se narodil u Frýdlantu. V tamní vesničce Bulovka už měsíc probíhá pokus, jak zakroutit krkem odborům. Autorem je pražská firma Bohemia Royal Trading Ltd. a pokusné podmínky má ideální: jelikož nedávno koupila jediný podnik v okolí, vládne nad pracovními příležitostmi minimálně čtvrtiny místních obyvatel a může jim diktovat cokoli. Majitel Royal Trading Jiří Křišťan těchto možností využil dokonale. Všech sedmdesát zaměstnanců jeho zemědělského závodu Argos v Bulovce dostalo nové pracovní smlouvy, v nichž se jim mimo jiné zakazuje členství v odborech. Kdo neuposlechne, má okamžitý vyhazov.Vázat pracovní poměr na neúčast v odborových aktivitách odporuje ústavě (která zaručuje občanům sdružovací právo) i mezinárodním úmluvám. Přesto lidé ve frýdlantském výběžku podmínky nového chlebodárce přijali. Důvod pokory je přitom jednoduchý: oblast má nedostatek pracovních míst a samotná zemědělská vesnice Bulovka je se sezonní nezaměstnaností mezi 10 a 20 procenty už několik měsíců na čele celého libereckého okresu.

Dělají to všichni

Jiří Křišťan (mimochodem předlistopadový pracovník Výboru lidové kontroly) má pro své přinejmenším neobvyklé podmínky jednoduché vysvětlení: „Odbory jsou tady v kraji plné komunistů a slouží jen těm, kdo nechtějí nic dělat. Nestojím o to, aby mi tady někdo stávkoval nebo se mnou diskutoval o pracovních podmínkách.“ O porušování Ústavy nechce v této souvislosti ani slyšet: "Co je vám do toho? Je to jen mezi mnou a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].