Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Německo

Bývalý šéf východoněmecké tajné policie Stasi, Erich Mielke(87), bude tento čtvrtek po pěti a půl letech propuštěn z vězení. Rozhodl o tom soud v Berlíně. Mluvčí soudu oznámil, že Mielke, zatčený roku 1989 a roku 1993 odsouzený za vraždu k šesti letům, si odpykal, počítáno i s vyšetřující vazbou, většinu trestu a soud nepřepokládá, že by v budoucnu páchal další trestnou činnost. Byl to svého času po Erichu Honeckerovi nejmocnější muž bývalé NDR a bude propuštěn jako poslední z bývalých komunistických bossů po sjednocení Německa.

Polsko

Podle výzkumu se Poláci nové politické závislosti na Rusku. Celých 62 procent se domnívá, že Rusko spěje k diktatuře, a pro pouhých 13procent jde vstříc k demokracii. Téměř tři čtvrtiny Poláků jsou přesvědčeny, že Rusko se v budoucnu pokusí získat svůj dávný vliv ve střední a východní Evropě. Přes odhodlání polských občanů se více než polovina z nich domnívá, že Polsko je stále na Rusku závislé.

Francie-Austrálie

Vláda přiznává podle seznamu 204 jaderné pokusy. Při třech testech, které proběhly před 20 lety, bylo narušeno životní prostředí. Nejzávažnější nehoda se udála na atolu Fangataufa, kde došlo k výronu radioaktivních plynů a oblak zamořil část ostrova. Austrálie bude i po odvolání francouzského velvyslance protestovat proti rozhodnutí Paříže obnovit jaderné zkoušky v Tichomoří. Nelíbí se nám jejich rozmarné rozhodnutí pokračovat v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].