Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Trvale udržitelné ministerstvo

Necelý rok zůstane ministru životního prostředí Františku Bendovi k naplnění základního programového dokumentu - koncepci ekologické politiky.

Necelý rok zůstane ministru životního prostředí Františku Bendovi k naplnění základního programového dokumentu - koncepci ekologické politiky. Ovšem pouze za předpokladu, že na třetí pokus přesvědčí své kolegy ve vládě, a ti zprávu s názvem Státní politika životního prostředí přijmou. Má se tak stát na některém ze srpnových zasedání kabinetu. Po třech letech usilovné práce se ale Bendův úřad netají sebevědomím: tentokrát již vyjde z jednání vítězně.

Podezřelé termíny jsme vyškrtli

Proč celá záležitost ministru Bendovi tak dlouho trvá? První rok a půl si jeho úředníci nad hlavním ekologickým dokumentem lámali hlavy. Když potom ministři dostali materiál na stůl, premiér Klaus prohlásil, že je to „dobrý základ k diskusi“, a vrátil vše Bendovi k dopracování. Vylepšování ale dopadlo tak, že ve druhém kole byla koncepce pro vládu zcela nepřijatelná (podrobně Respekt č. 35 a 37/94). Ministři nemohli strávit používání „příliš levicových“ termínů, jako byl například trvale udržitelný rozvoj společnosti, na nichž se ministr Benda snažil svůj materiál postavit.Po druhém neúspěchu se František Benda tvářil velmi bojovně, a dokonce vyhrožoval, že od své koncepce neustoupí, a raději podá demisi. Časem ale vzrušení opadlo a světlo světa spatřil zbrusu nový, asi třicetistránkový program. „Problematické termíny jsme vyškrtli,“ připouští Bendův náměstek Vladislav Bízek. Duch trvale udržitelného rozvoje je však podle jeho slov stále přítomen. Bendova koncepce tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].