Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Světlo na konci tunelu

Cenový nárůst z počátku července pomalu ochabuje. Potvrzují se tak názory některých obchodníků, kteří předpokládají, že burza bude minimálně ještě v průběhu srpna stagnovat. Výraznější změny kurzů jsou očekávány nejdříve v září, kdy se bude burzovní trh dělit na tři části.

Cenový nárůst z počátku července pomalu ochabuje. Potvrzují se tak názory některých obchodníků, kteří předpokládají, že burza bude minimálně ještě v průběhu srpna stagnovat. Výraznější změny kurzů jsou očekávány nejdříve v září, kdy se bude burzovní trh dělit na tři části.

Nejdůležitější akcie na pražské burze doznaly během posledních čtrnácti dnů buď malých změn (SPT Telecom -1,2 %), nebo vůbec žádných (ČEZ). Přes velmi dobré pololetní hospodářské výsledky si příliš nepolepšila ani Komerční banka (+2,4 %). Stagnuje Chemopetrol a Kaučuk, jejichž cenový vývoj připomíná v současné době jízdu na horské dráze. Hitem horkého léta jsou akcie Liazu a Sepapu. Kurz Liazu se po schválení prodeje 52 % akcií plzeňské Škodovce za tři týdny již více než zdvojnásobil. Cena Sepapu zase reaguje na vstup zahraničního partnera: od začátku července vzrostla o dvacet procent.

To nejdůležitější se ovšem odehrálo mimo burzu. Minulý týden přišli nejvýznamnější pražští obchodníci s iniciativou, která by měla výrazně přispět k vylepšení atmosféry na kapitálovém trhu. Jedná se o dohodu o okamžitém poskytování informací z mimoburzovního obchodování. Podepsali ji zástupci několika makléřských firem sdružených v tzv. Brokerském klubu (např. Atlantik finanční trhy, Patria Finance, Bayerische Vereinsbank, Iceberg, Komero atd.). K dohodě by měly v brzké době přistoupit i velké české banky (Česká spořitelna, Komerční banka, Živnostenská banka), kterým z procedurálních důvodů trvá jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].