Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Od šesté do sedmé miliardy

Na Zemi nyní žije 5,7 miliardy lidí. V nadcházejících deseti letech se podle projekcí OSN bude absolutní roční přírůstek udržovat nad cifrou 86 milionů. V roce 2015 má Zemi obývat 7,1 až 7,8 miliardy lidí.

Na Zemi nyní žije 5,7 miliardy lidí. V nadcházejících deseti letech se podle projekcí OSN bude absolutní roční přírůstek udržovat nad cifrou 86 milionů. V roce 2015 má Zemi obývat 7,1 až 7,8 miliardy lidí. Pro rok 2050 činí dolní mez odhadu 7,9 miliardy, horní mez potom 11,9 miliardy. To je nejhutnější resumé zprávy „Stav světové populace“, kterou nedávno vydal Fond OSN pro populační činnost.První miliardy dosáhlo lidstvo v roce 1804, druhé v roce 1927 (po 123 letech), třetí v roce 1960 (po 33 letech), čtvrté v roce 1974 (po 14 letech), páté v roce 1987 (po 13 letech) a k šesté by se mělo propracovat v roce 1998 (po 11 letech). Dnešní osmatřicátník tak může tvrdit, že za jeho života se počet obyvatel Země zdvojnásobil. Proto má svou logiku, že se tolik lidí zajímá o růst populace, že se hovoří o problému přelidnění, o trvale udržitelném rozvoji, že vznikají katastrofické scénáře a že se mnozí politici cítí být oprávněni, aby do přirozeného vývoje zasahovali. Co nám v tomto směru říká „Stav světové populace“?

O Číně ani slovo

Citovanou zprávu vydal jeden z fondů OSN, a proto je samotný text prosáklý novořečí světové organizace. Hemží se to v něm výrazy jako „akční program“, „rovnost a rovnoprávnost pohlaví“ nebo „reprodukční zdraví“. Není divu. Dokument se hlásí k Mezinárodní konferenci o populaci a rozvoji, která se konala loni v září v Káhiře a v podstatě vytyčila směr (podrobně v Respektu 38/94). "Posílení úlohy žen, reprodukční zdraví a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].