Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Extremista v dejvické škole

Na jedné straně vůdčí osobnost Nadace S.O.S Animals, kterou Ministerstvo vnitra podezírá z extremismu. Na straně druhé autor projektu, který dotují ministerstva kultury a školství, pražský magistrát a Nadace Olgy Havlové.

Na jedné straně vůdčí osobnost Nadace S.O.S Animals, kterou Ministerstvo vnitra podezírá z extremismu. Na straně druhé autor projektu, který dotují ministerstva kultury a školství, pražský magistrát a Nadace Olgy Havlové. Jinými slovy: sedmadvacetiletý Petr Bergmann, trestně stíhaný za výtržnictví, postupně přeměňuje budovu staré školy v Praze-Dejvicích na unikátní Kulturně-sociální centrum, které nemá v hlavním městě konkurenci.Dlouhovlasý Bergmann už před rokem 1989 zařizoval undergroundovým muzikantům koncerty. Také po revoluci provozoval hudební agenturu Black Hand, navíc se ale začal aktivně věnovat ochraně zvířat. Nadaci S.O.S. Animals založil den po slavné demonstraci proti Velké pardubické v roce 1992, kdy vběhla skupina aktivistů koním do dráhy. Nadace se od té doby snaží bránit zvířata před zneužíváním, například v cirkusech nebo pokusných laboratořích, odrazuje také občany od konzumace masa. Konečným cílem je podle Bergmanna naučit společnost „chápat zvíře jako svébytnou bytost s právem na nezávislost a vlastní rozhodování“.

Bergmann si nemyslí, že vztah člověka a zvířete může změnit zákon. Proto S.O.S. Animals nelobuje v parlamentu, ale spíše se pokouší formou happeningů a manifestací upozorňovat veřejnost na nejkřiklavější problémy. Známé jsou její protesty proti „symbolu konzumní společnosti“, firmě McDonald's. Žádná akce ale nedosáhla úspěchu zmíněné demonstrace proti Velké pardubické před třemi lety. Za ni si S.O.S. Animals vysloužilo pozornost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].