Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dumping opět v konjunktuře

Před čtrnácti dny oznámili zástupci hutních společností Vítkovice, Nová huť Ostrava a Třinecké železárny, že zatím "odmítají poskytnout Evropské komisi (a nepřímo i sdružení západoevropských ocelářů) informace o své výrobě v požadovaném rozsahu a termínu".

Před čtrnácti dny oznámili zástupci hutních společností Vítkovice, Nová huť Ostrava a Třinecké železárny, že zatím „odmítají poskytnout Evropské komisi (a nepřímo i sdružení západoevropských ocelářů) informace o své výrobě v požadovaném rozsahu a termínu“. Komise proti našim podnikům totiž zahájila tzv. antidumpingové šetření a žádá všechny dostupné údaje o jejich produkci. Vzhledem k tomu, že se jedná o odvětví, které u nás zaměstnává na osmdesát tisíc lidí, a které navíc téměř polovinu své produkce vyváží na Západ, je to spor, jehož výsledky a průběh velice ovlivní naši ekonomiku. Navíc se jedná o první vyhrocený konflikt mezi našimi - ne nevýznamnými - podniky a bruselskými úředníky. Až dosud byli naši výrobci jenom „poslušní“.

Jen protekcionismu

Žaloba proti dumpingu je při současném systému mezinárodního obchodu nejjistější cestou, jak přivřít nebo uzavřít domácí trh před zahraniční konkurencí. Mnohostranné smlouvy téměř vylučují netarifní bariéry obchodu a cla, případně pověstné dovozní kvóty, jsou jednoznačně stanoveny. Jediný legální způsob, kterým si mohou protekcionisté a zájmová sdružení vymoci dodatečné omezení nepříjemných dovozů, je tedy nařčení importéra z tzv. dumpingových cen. Během řízení se komise EU snaží dokázat, že ceny, za které náš výrobce prodává do zahraničí, jsou nižší než ceny inkasované za totéž zboží na domácím trhu, nebo že ceny pro export jsou pod výrobními náklady. Naštěstí pro žalobce a bohužel pro žalovaného se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].