Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zbraně pro Bosnu

Pro všechny, kteří nechtějí bezmocně přihlížet masakrování bosenských Muslimů, se náhle otevřela dosud nepovšimnutá možnost. Zcela mimo okruh "velké politiky" a mezinárodních vyjednavačů s ní přišli zastupitelé severočeské vísky Podsedice.

Pro všechny, kteří nechtějí bezmocně přihlížet masakrování bosenských Muslimů, se náhle otevřela dosud nepovšimnutá možnost. Zcela mimo okruh „velké politiky“ a mezinárodních vyjednavačů s ní přišli zastupitelé severočeské vísky Podsedice. Podstata je prostá: obec chce poslat do Sarajeva peníze, které by bosenská vláda prezidenta Izetbegoviče mohla využít na nákup zbraní. Částka z podsedické pokladny není nijak horentní - odpovídá zhruba sto librám -, psychologický efekt je ovšem nezměrný. V Evropě zatím lidé podporují obyvatelstvo Bosny jen prostřednictvím humanitárních zásilek léků, šatstva a potravin. Ne že by to bylo bez ceny. V nekonečně se vlekoucí válce však tato opatrná ušlechtilost pomalu ztrácí smysl. „Humanitární pomoc se neosvědčila. To hlavní, co Muslimové potřebují, jsou peníze na obranu,“ říká k tomu podsedický starosta Robert Kopecký. On a jeho kolegové z radnice chtějí co nejdříve založit konto, kam by mohli přispívat i další lidé se stejným názorem.

Nikdo nebyl proti

Roberta Kopeckého všechno napadlo při sledování televizních šotů z obsazené Srebenice. Pohled na Srby střílející po ulicích mladé chlapce jako králíky mu nedal spát. Hned na příštím zasedání zastupitelstva vyslovil svoji ideu. Veřejné schůze se tehdy zúčastnilo téměř sto lidí a nikdo nebyl proti.Peníze, za které lze dnes údajně koupit na černém trhu v Bosně dva kalašnikovy, leží zatím v obecní kase. Dopis pro bosenského prezidenta je již sice hotový, Kopecký však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].