Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Bosna

Bosenští Srbové v pátek začali opět ostřelovat Sarajevo. Tři střely, které dopadly do středu města, zranily sedm lidí, z toho čtyři děti. Ostřelování začalo několik minut po zahájení mezinárodní konference o Bosně v Londýně, jejímž úkolem je dospět k jednotné reakci na srbské ofenzivy proti bezpečným zónám ve východní Bosně. Zástupci 16 zemí a organizací se chtějí shodnout na prostředcích, které by tyto útoky zastavily.

Francie

Prezident Chirac navrhl v Rabatu, kde je na státní návštěvě, vytvoření paktu středomořských zemí. Doporučil, aby Maroko a Francie převzaly iniciativu a napomohly k tomu, aby si země této části světa „podali ruce přes Středozemní moře a vytvořily pak stability, který by umožnil jeho členům budovat společnou budoucnost”.

Hongkong

Z Hongkongu utíkají mozky. Čím více se blíží 1.červenec 1997, termín předání této britské kolonie Číně, mění se běh v úprk, Od roku 1987 opouštělo šestimilionový Hongkong na 30 000 špičkových odborníků ročně, nyní je to již 1 000 týdně. Skutečné číslo je vyšší, protože s každým „mozkem” odchází rodina. Cílem vzdělanců a odborníků jsou Nový Zéland, USA a Singapur.

Tchaj-wan - Čína

Tchaj-wan ostře protestuje proti zkouškám čínských raket. Záměry komunistické Číny testovat své rakety v moři severně od Tchaj-wanu nejen ohrožují mír a bezpečnost v pacifické oblasti, ale urážejí pocity…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].