Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Natruc Falbrovi

Takřka senzační prohlášení vzešlo 7. července ze žižkovské odborové centrály. Bohatí zemědělští odboráři spolu se dvěma malými svazy oznámili, že hodlají pod hlavičkou své vlastní Asociace samostatných odborů vstoupit do tzv. tripartity.

Takřka senzační prohlášení vzešlo 7. července ze žižkovské odborové centrály. Bohatí zemědělští odboráři spolu se dvěma malými svazy oznámili, že hodlají pod hlavičkou své vlastní Asociace samostatných odborů vstoupit do tzv. tripartity. Předák Bohumír Dufek, jehož Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy (šestý nejpočetnější v zemi) už v březnu opustil Českomoravskou komoru odborových svazů, tím hodil šéfovi komory Richardu Falbrovi rukavici.

Uzavřená společnost

Proč je pro odboráře tripartita tak důležitá? Jednak se v ní připravuje Generální dohoda, jednak se tam mohou odboráři spolu se zaměstnavateli vyjadřovat k návrhům nových zákonů, které se týkají práce a sociálních věcí. „Hlavně je to ale zdroj informací a osobních kontaktů,“ míní sekretář tripartity, bývalý odborář Václav Vaněk. „A jejich řadové členstvo koneckonců aspoň vidí v televizi, že něco dělají."Odbory mají nárok na tři křesla v předsednictvu a pět ve výkonné komisi. Ta si však mezi sebou rozdělují šéfové Českomoravské komory odborových svazů se zdůvodněním, že za nimi stojí bezkonkurenčních 2,5 milionu členů. Jediný, koho mezi sebe vpustili "zvenku“, je prezident malé nezávislé Konfederace umění a kultury Antonín Foldyna.Již za federace se pokoušela do tripartity vniknout řada svazů: ultraleví „henešovci“ (Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska v čele s posledním předsedou ROH Karlem Henešem), Federace strojvůdců nebo křesťanští odboráři. Nový statut tripartity, schválený…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].