Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na výspě konzervatismu

Ti pampersáci neumí projevit ani za mák taktu vůči lidem s jinými názory a životopisem delším než třicet let, postěžoval si na reportéry polské televize ve svém parlamentním projevu vůdce Svazu demokratické levice Aleksander Kwasniewski.

Ti pampersáci neumí projevit ani za mák taktu vůči lidem s jinými názory a životopisem delším než třicet let, postěžoval si na reportéry polské televize ve svém parlamentním projevu vůdce Svazu demokratické levice Aleksander Kwasniewski. Ředitel televize Wieslaw Walendziak replikoval: „Do Svazu se beztak nepřihlásím.“ Tato slova padla koncem května. Od té doby se v polském „boji o média“ situace dále zostřila a postkomunistická levice je stále blíže svržení dosavadního televizního ředitele.

Mercedesem na lov

V roce 1993, tedy sotva čtyři roky po ztrátě moci, potvrdili postkomunisté svým návratem, že se v politice vyznají. Na tuto okolnost vlastně dříve sami s oblibou poukazovali, když se prezentovali jako skuteční, profesionální politici, jimž je - na rozdíl od „diletantů ze Solidarity“ - cizí hašteřivost, rozhazovačnost, klamání veřejnosti.Po návratu k moci však při střetu s nezávislými sdělovacími prostředky začala zmíněná „profesionalita“ blednout. První typickou obětí se stal premiér Pawlak, a to už několik dní po své nominaci. Nejdříve totiž na mimořádné tiskové konferenci pronesl na pozadí osobních automobilů značky Polonez drtivou kritiku svých předchůdců, že používají drahé západní vozy místo polských. Necelý týden nato se však nechal televizní kamerou přistihnout při své cestě na lov v koloně šesti vládních mercedesů.Ani nynějšímu premiérovi Oleksymu jistě nebylo do smíchu, když krátce poté, co se ujal své funkce, zveřejnila polská média…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].