Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Islám bez úšklebku

Tři postavy v bílých kápích Ku-Klux-Klanu rdousí stylizovanou mapu Pákistánu, stejně jako tři bolavá místa střední Asie traumatizují jeho obyvatelstvo. Tři K - Kábul, Kašmír, Karáčí - dnes pro Pákistánce znamenají symbol nezákonnosti, zvůle a násilí stejně jako kdysi pro Američany.

Tři postavy v bílých kápích Ku-Klux-Klanu rdousí stylizovanou mapu Pákistánu, stejně jako tři bolavá místa střední Asie traumatizují jeho obyvatelstvo. Tři K - Kábul, Kašmír, Karáčí - dnes pro Pákistánce znamenají symbol nezákonnosti, zvůle a násilí stejně jako kdysi pro Američany. Karikatura, kterou otiskl list The Nation, poukazuje na zvláštní význam dění v Afghánistánu pro Islámábád.

Kábul - dosud válčící

Bez míru v Kábulu nemá pákistánská vláda Bénazír Bhuttové mnoho šancí ovlivnit dění na severozápadě vlastní země. Ve zdejších horách při hranici s válkou zdecimovaným Afghánistánem bují obchod se zbraněmi a pašeráci drog se nemusí obávat policejních hlídek.Zmíněnou oblast ovládají tradičně nepoddajné domácí kmeny, jejichž přezíravost vůči centrální vládě roste přímo úměrně s ekonomickými zisky z prodeje zbraní do blízkého sousedství. Tudy také přichází většina afghánských uprchlíků do vnitřního Pákistánu, kde se pak potulují bez prostředků po ulicích, v nejlepším případě prodávají kapesní nožíky nebo nabízejí „výhodnou“ směnu peněz v narychlo zřízených obchodech.

Kašmír - stále rozdělený

Obrazy plačících žen a násilností indických vojáků, sentimentální hudební spoty o utrpení kašmírských spolubratří a hrdinství pravověrných muslimů, to vše patří vedle reklamy na Coca-Colu k standardní programové skladbě pákistánské televize. Problém Kašmíru (podrobně viz Respekt 16/92) je stejně starý jako samotný Pákistán. Nešťastné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].