Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Dnešní svět je narcistní

PhDr. OLDŘICH ČÁLEK, CSc., psycholog a překladatel, se narodil roku 1946 v Lokti nad Ohří. V necelých deseti letech ztratil zrak.

PhDr. OLDŘICH ČÁLEK, CSc., psycholog a překladatel, se narodil roku 1946 v Lokti nad Ohří. V necelých deseti letech ztratil zrak. Jako externí posluchač vystudoval psychologii na Karlově univerzitě v Praze a působil pak v různých odborných zařízeních, specializovaných hlavně na psychoterapeutickou pomoc postiženým. Pro potřeby přátel a kolegů překládal z němčiny psychoanalytickou a daseinsanalytickou literaturu, která za totality nesměla oficiálně vycházet. V polooficiálních vydáních k nám uvedl v druhé polovině 80. let spisy významného švýcarského psychologa Medarda Bosse. Jeho překlad Bossova spisu Včera v noci se mi zdálo (recenze v Respektu 10/95) vyšel loni v nakladatelství Grada.

Jak jste se jako slepec mohl tak dobře naučit německy?

K němčině jsem se dostával podobně kuriózně jako k psychologii. Jako chlapec jsem se chtěl německy učit, ale maminka mi to zakázala, protože měla s Němci za okupace traumatické zkušenosti. Asi ve čtrnácti mě rok učila jedna nevidomá paní a před zkouškami na vysokou mi poskytla velice intenzivní konverzační kurz baronka Fleischmantelové z Mariánských Lázní, kde jsme tehdy bydleli. Ale nejvíc mi pomohla paní Zychová ze Smíchova. Pocházela z české rodiny ze Sudet, měla německé školy a pracovala jako korespondentka v obchodních organizacích. Psychologické ani lékařské vzdělání neměla, ale přesto si poradila i s odbornými pojmy. Učila mě asi deset let, především tak, že jsme spolu od začátku četli německé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].