Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Když válčí prezident s premiérem

Ostrý konflikt mezi prezidentem Walesou a premiérem Pawlakem se táhne už více než měsíc. Na první strany českých novin se zatím nedostal, i když jeho vyústění se může stát jednou z nejvýznamnějších politických událostí v Polsku od dob jednání u "kulatého stolu" před šesti lety.

Ostrý konflikt mezi prezidentem Walesou a premiérem Pawlakem se táhne už více než měsíc. Na první strany českých novin se zatím nedostal, i když jeho vyústění se může stát jednou z nejvýznamnějších politických událostí v Polsku od dob jednání u „kulatého stolu“ před šesti lety. Snad tedy stojí za to podívat se na podstatu tohoto konfliktu blíže a pokusit se odhadnout nejpravděpodobnější scénář jeho řešení.

Třetí cesta

Solidaritní vlády v Polsku si ve své politice nikdy příliš nebraly k srdci pravidlo Charlese de Montesquieu, podle něhož „kdo chce vládnout, nesmí lid hnát před sebou, ale přimět jej k následování“. Pravidlem se neřídí ani nynější Pawlakova vláda, která si zvolila jen jinou „třetí cestu“. A tak když například pracovníci státních podniků odmítají privatizaci, vláda se je ani nesnaží přesvědčit ani jim nic nenařizuje, a privatizaci zkrátka zastavuje. A když například z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že většina Poláků je proti restitucím, koaliční většina nepřipustí, aby parlament přijal jakýkoli privatizační zákon. Současně ale snaha přizpůsobit se za každou cenu většině společnosti neznamená, že by koalice zapomínala na zájmy některých svých stoupenců. V poslední době dostali třeba bývalí funkcionáři bezpečnosti z let 1945–1956 (tedy z dob, kdy v mašinérii komunistického aparátu zemřelo kolem 170 tisíc Poláků) opětná důchodová privilegia.Lech Walesa se od samého počátku činnosti Pawlakovy vlády netajil tím, že k ní sympatie…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].