Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Polsko - Německo

Německý kancléř Helmut Kohl navštívil Varšavu, kde promluvil před polským Sejmem. Plně podpořil dva hlavní cíle poslké diplomacie - začlenění do Evropské unie a NATO do roku 2000 - a dodal, že v této cestě nesmí stát ani Rusko, ani volební kampaň v USA. Předseda polské vlády Józef Oleksy poté zopakoval požadavek, aby se Polsko mohlo zúčastnit mezinárodní konference v příštím roce (tzv. Maastricht II), která má rozhodnout o budoucnosti Evropské unie.

Izrael

Ministr zahraničí Peres a šéf OOP Arafát se shodli na odkladu rozšíření palestinské autonomie. Nový termín podpisu dohody je 25. červenec.

Rakousko - Slovensko - Maďarsko

V rakouském Rustu se sešli premiéři Vranitzky, Mečiar a Horn. Dohodli se na hospodářské, bezpečnostní a zahraniční politické spolupráci, v jejímž rámci by měl vzniknout euroregion - Vídeň - Bratislava - Györ. Ten by měl značné vyhlídky na úspěšné fungování, neboť by ho finančně napájela především rakouská strana.

Itálie

Bývalý ministr zahraničí De Michelis, známý jako iniciátor někdejší Hexagonály (dnes Středoevropská iniciativa), byl odsouzen na čtyři roky do vězení za korupci. Bylo mu prokázáno, že při rozhodování o zakázce pro stavbu dálnice přijal úplatky ve výši asi půl milionu dolarů.

USA

Starosta Washingtonu Marion Brady podepsal zákon, podle kterého nesmějí v tomto městě mladí lidé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].