Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pravý jazýček na levých vahách

Místní organizace ODS z jihomoravského Mikulova se minulý týden stala nejslavnější pravicovou buňkou v Česku. Zdejší konzervativci totiž nedbali doporučení pražského vedení a po opakovaných komunálních volbách se spojili s komunisty a sociálními demokraty proti celostátním koaličním partnerům: ODA a lidovcům.

Místní organizace ODS z jihomoravského Mikulova se minulý týden stala nejslavnější pravicovou buňkou v Česku. Zdejší konzervativci totiž nedbali doporučení pražského vedení a po opakovaných komunálních volbách se spojili s komunisty a sociálními demokraty proti celostátním koaličním partnerům: ODA a lidovcům. Celá aféra vyvolala oprávněný rozruch zvláště vzhledem k loňským slibům Klausovy strany. Ta tehdy prohlašovala, že spolupráce s komunisty (a Sládkovými republikány) je i na komunální úrovni nepřijatelná. Ještě několik dní před volbami premiér při svém vystoupení v Mikulově sliboval, že jeho strana chce spolupracovat především s pravicovými stranami. Mikulovští politici z ODS se však podobnými pokyny řídit nehodlají.

Z šesti křesel dvě

Když letos v lednu vyvrcholily na mikulovské radnici spory mezi delegáty ODS a ODA, odešli zástupci Klausovy strany demonstrativně z městského zastupitelstva. Protože je vzápětí následovali komunisté a sociální demokraté, vznikla nutnost uspořádat nové volby. Na jejich výsledek doplatila nejvíc právě ODS: místo předchozích šesti křesel obdržela v červnu jen dvě. Naopak nedotčeni zůstali komunisté. Díky opětovnému zisku šesti míst vyšli z volebního zápasu jako vítěz.Mozkem stranické neposlušnosti uvnitř ODS je třiačtyřicetiletý ušní lékař Ivo Koneš, bývalý člen KSČ. Do Mikulova přišel před čtyřmi lety ze Šumperka na místo primáře v nemocnici, do ODS vstoupil krátce před loňskými komunálními volbami. Jeho bývalí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].