Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pomozte: Jsem nevinen!

Richard Ševčík dostal loni deset let za "navádění k vraždě" a letos v červnu utekl z kriminálu, aby upozornil, že byl odsouzen nespravedlivě. Poté, co jeho vzkaz odvysílala televize NOVA, vrátil se uprchlík dobrovolně zpět za bránu plzeňské věznice.

Richard Ševčík dostal loni deset let za „navádění k vraždě“ a letos v červnu utekl z kriminálu, aby upozornil, že byl odsouzen nespravedlivě. Poté, co jeho vzkaz odvysílala televize NOVA, vrátil se uprchlík dobrovolně zpět za bránu plzeňské věznice. Podobný výlet není samozřejmě zadarmo: hrozí za něj i pět let ztráty svobody. Ševčík, kterého navíc čeká ještě soud za předchozí krádeže, by tak mohl za mřížemi zůstat třeba i sedmnáct let. Přesto mu to kvůli dvouminutovému výstupu před kamerou stálo za to. Co tedy může vzbuzený zájem v jeho případě objevit?

Rána za patnáct tisíc

V polovině listopadu 1992 zadržela silniční hlídka motocyklistu s upilovanou brokovnicí přes rameno. Řidič nedokázal původ zbraně dostatečně vysvětlit, takže jej policisté vzali na služebnu. Tam se osvračínský zedník Ervín Stahl (25) přiznal, že pušku nedávno ukradl během jedné ze svých pravidelných „vloupaček“. A nejen to: před týdnem s ní prý chtěl spáchat vraždu. Čtrnáctého listopadu se v Osvračíně skutečně někdo za tmy připlížil k domu Karla Jakla a přes okno vystřelil na majitele sledujícího televizi. Zasažený utrpěl jen lehčí zranění. Když se policisté ptali Stahla na důvody činu, vypověděl překvapivou věc: svou oběť chtěl zabít na přání Richarda Ševčíka, který mu za to slíbil 15 000 korun. Jaklova žena byla totiž jeho milenkou a on se údajně potřeboval zbavit nepohodlného soka.Dvacetiletý mechanik Ševčík - kterého Stahl označil rovněž za svého komplice při krádežích -…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].