Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Pokud nejste vyloženě blbý, vyplatí se studovat

studovat Vysokou školu chemicko-technologickou, pak přešel na Filozofickou fakultu (FF) Univerzity Karlovy (UK), kde vystudoval romanistiku.

PhDr. FRANTIŠEK VRHEL, CSc. (* 1943 v Klatovech) začal studovat Vysokou školu chemicko-technologickou, pak přešel na Filozofickou fakultu (FF) Univerzity Karlovy (UK), kde vystudoval romanistiku. Na UK zůstal a přednášel tu kulturní antropologii se zaměřením na Latinskou Ameriku (čtyři roky pobýval na školách v Peru a Mexiku). Po listopadu 1989 se ujal vedení katedry etnologie (docentura), v letech 1991–94 byl proděkanem Filozofické fakulty UK, od února 94 působí jako její děkan. Na škole má pověst jednoho z nejvzdělanějších učitelů (přednáší teorii etnologie), je autorem řady lingvistických a etnografických prací, plynně se domluví pěti jazyky. Jako zájmy uvádí krásnou literaturu (překládá např. slavného argentinského spisovatele J. L. Borgese) a teorii vědy. Mezi studenty je oblíben pro své bohémské sklony. Je ženatý, má jednu dceru.

Tvrdíte, že úroveň Filozofické fakulty UK je přijatelná. Jak ji poměřujete?

Podvědomě ji srovnáváme s úrovní na jiných evropských a amerických univerzitách. Naše materiální konfigurace se s nimi nemůže měřit, některé naše programy, především filologické, jsou však přesto velmi dobré.

Kritéria mohou být různá: úspěšnost absolventů, kvalita programů, úroveň výuky. Co je pro vás na prvním místě?

Samozřejmě úroveň výuky. Já musím mít takové učitele, kteří jsou internacionálně směnitelní, to znamená, že mají přijatelnou bibliografii, tu a tam publikují v cizině a jsou schopni přednášet na zahraničních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].