Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kurzy akcií v době kamenné

Na konci čtvrtého červnového týdne, v pátek 23. 6., se cenový index pražské burzy PX 50 dostal pod čtyřsetbodovou hranici. Nejdůležitější zprávou pro držitele akcií z uplynulých čtrnácti dnů, kdy se díky svátkům obchodovalo pouze sedmkrát, tak je informace, že se index nad tuto hladinu už nevrátil.

Na konci čtvrtého červnového týdne, v pátek 23. 6., se cenový index pražské burzy PX 50 dostal pod čtyřsetbodovou hranici. Nejdůležitější zprávou pro držitele akcií z uplynulých čtrnácti dnů, kdy se díky svátkům obchodovalo pouze sedmkrát, tak je informace, že se index nad tuto hladinu už nevrátil. Během čtyř seancí následujících po černém pátku burza naopak ztratila další 2,8 procenta. Teprve poslední tři aukce přinesly částečné uklidnění. Přesto z rodinných úspor uložených v akciích ubylo po čtrnácti dnech v průměru hrozivých dvě a čtvrt procenta. Ti, kteří podlehli optimistickým předpovědím některých analytiků z konce minulého roku a začali na burze nakupovat, ztrácejí po půl roce již třicet haléřů z každé investované koruny. Ceny akcií se dostávají na úroveň z podzimu roku 1993, který je označován za kamennou dobu obchodování na pražské burze.

Zcela protichůdnou tendenci oproti cenám vykazují objemy obchodů. Červen se v tomto ohledu stal dokonce nejúspěšnějším měsícem v historii (viz graf). Drtivá většina transakcí však probíhá v přímých a blokových obchodech, které nemají vliv na oficiální kurz cenných papírů.

Daří se i převodům na přepážkách Střediska cenných papírů, jejichž objem se v červnových týdnech pohyboval od tří do pěti a půl miliard korun, což je v druhém případě zhruba dvojnásobek burzovních týdenních průměrů. O přímé převody dnes mají zájem i dlouho očekávaní zahraniční portfolioví investoři. Ti většinou volí cestu přes Středisko ze dvou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].