Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nestačí jen vrátit odsunutým Němcům občanství

JUDr. KOLJA KUBÍČEK (* 1945) pochází z česko-německé rodiny, která se aktivně angažovala v protifašistickém odboji: dědeček z otcovy strany (německý komunistický novinář) byl zatčen po okupaci ČSR v roce 1939 a zemřel na následky věznění v roce 1943, druhý byl zatčen v roce 1944 spolu se zbytkem rodiny a zemřel o osm dní později, patrně utlučen gestapem.

JUDr. KOLJA KUBÍČEK (* 1945) pochází z česko-německé rodiny, která se aktivně angažovala v protifašistickém odboji: dědeček z otcovy strany (německý komunistický novinář) byl zatčen po okupaci ČSR v roce 1939 a zemřel na následky věznění v roce 1943, druhý byl zatčen v roce 1944 spolu se zbytkem rodiny a zemřel o osm dní později, patrně utlučen gestapem. Po studiích na střední škole nastoupil Kubíček v roce 1965 jako člen Veřejné bezpečnosti k SNB a při zaměstnání studoval práva. V roce 1969 byl za účast v protisovětských demonstracích propuštěn z SNB a vyloučen z Právnické fakulty. V 70. letech se živil jako řidič záchranné služby a jako domovník a uklízeč OPBH. V roce 1970 byl podmíněně odsouzen vojenským soudem za to, že v době svého působení u SNB poskytl pomoc katolickému knězi.Roku 1980 Kubíček emigroval do Německa, kde pracoval jako podnikatel. Po návratu v roce 1990 byl rehabilitován a dokončil zkoušky na Právnické fakultě. Dnes žije v Mnichově, advokátní kancelář má v Praze. Je otcem dvou dětí, členem Sudetoněmeckého landsmanšaftu a bavorské CSU. Do širšího povědomí české veřejnosti vstoupil jako advokát libereckého občana R. Dreithalera, který se u Ústavního soudu neúspěšně dožadoval zrušení tzv. Benešových dekretů.

Jak se podle vás budou dál vyvíjet česko-sudetské vztahy?

Nejsem Sibyla. Můj soukromý názor je, že nakonec budou vyřešeny pozitivně. Obávám se však, že k tomu dojde až tehdy, kdy už nebude možné uvažovat o restitucích…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].