Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Velká Británie

Ministr zahraničí Douglas Hurd odstoupil, ale jak sám říká, jeho demise bude účinná „po příští přestavbě vlády”, tedy ne dříve, než bude v červenci zvolen nový vůdce Konzervativní strany. „Po šestnácti letech v ministerské funkci, z toho jedenácti letech členství v kabinetu a téměř šesti letech působení jako ministr zahraničí, jsem se rozhodl, že je načase, abych odešel,” uvedl Hurd v prohlášení, které vydalo ministerstvo zahraničí. Volby nového vůdce toryů proběhnou 4. července. Zatím je znám jediný kandidát - dosavadní premiér John Major, jenž oznámil překvapivou rezignaci na stranickou funkci.

Německo

Parlamenty Braniborska a Berlína hlasovaly pro sloučení těchto spolkových zemí v jeden správní celek. Důvodem je snaha o omezení administrativních nákladů a celkové posílení berlínské oblasti. O návrhu definitivně rozhodnou občané v referendu. Vlastní sloučení je navrženo buď k roku 1999, nebo až v roce 2002. Proti sloučení obou celků v jednu spolkovou zemi se postavili především bývalí komunisté. Sloučení může inspirovat i další městské spolkové země, Hamburk a Brémy, ale i malé Sársko, aby se připojili k větším spolkovým zemím.

Tchaj-wan

Předseda vlády Lien Čchan se vrátil ze své sedmidenní cesty do Evropy, která se uskutečnila na nejvyšší úrovni poprvé od roku 1949. Prohlásil, že bude bez ohledu na protesty lidové Číny nadále vyvíjet…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].