Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Policie nevylučuje, že Čadek je už dávno mrtev

Před šesti týdny vynesl Nejvyšší soudní dvůr v Londýně významný rozsudek, týkající se největšího českého finančního skandálu, nekrytých garancí vydaných přede dvěma lety Bankou Bohemia.

Před šesti týdny vynesl Nejvyšší soudní dvůr v Londýně významný rozsudek, týkající se největšího českého finančního skandálu, nekrytých garancí vydaných přede dvěma lety Bankou Bohemia. Soud zablokoval čtyři miliony dolarů uložených firmou Keetley v Citibank a dalšího milionu u londýnské pobočky Swizzera Italiana. Tato suma firmě zbyla z prodeje garancí Banky Bohemia americkému National Council of the Church of Christ (Národní rada Kristových církví). Proč je rozsudek tak významný? Proto, že se jím poprvé přiznává nárok na náhradu škody lidem, kteří si koupili falešné cenné papíry.

Precedens

Problém je v tom, že padělané směnky či garance bank na cestě ke kupci projdou rukama řady zprostředkovatelů. A pak je samozřejmě těžké určit, kdo prodával, nebo kupoval v dobré víře, a kdo věděl, že jde o podvod. Zásluhou Banky Bohemia se asi dostaneme do dějin finančnictví: rozsudek je precedentem, který naznačuje, že peníze se dají vymáhat i od zprostředkovatele pochybných bankovních kšeftů. Londýnský soud dospěl k závěru, že firma Keetley nakupovala nekryté garance od Banky Bohemia vědomě, a že obchod byl tudíž součástí podvodu spáchaného na Kristově církvi. Soud uznal i posudky znaleckých firem, že garance byly českou bankou vydány neoprávněně.V České republice policejní a justiční orgány tak rychlé nejsou: policie zde zatím ukončila jen vyšetřování devizového deliktu. Spočívá v tom, že Banka Bohemia vydala své garance bez souhlasu České národní banky. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].