Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Haiderovi na ruku

Nejnovější vlna dopisových bomb přivádí rakouské kriminalisty k zoufalství: od prvních úderů (viz Respekt 1/94) uplynul už půldruhý rok, tento zvláštní terorismus - výbušniny v poštovních zásilkách nebo v trubkách - má na svém kontě celkem už čtyři životy a devět zraněných, avšak pachatele se zatím nepodařilo odhalit.

Nejnovější vlna dopisových bomb přivádí rakouské kriminalisty k zoufalství: od prvních úderů (viz Respekt 1/94) uplynul už půldruhý rok, tento zvláštní terorismus - výbušniny v poštovních zásilkách nebo v trubkách - má na svém kontě celkem už čtyři životy a devět zraněných, avšak pachatele se zatím nepodařilo odhalit. Jasné je jedno: jejich pohnutky lze označit za krajně pravicově, neboť dopisové bomby jsou adresovány především lidem, kteří napomáhají integraci cizinců do rakouské společnosti. Není však jisté, nakolik, či zda vůbec jsou pachatelé propojeni s rakouskými neonacistickými spolky.

Za čisté Rakousko

Proti spojení pachatelů s rakouskou krajně pravicovou scénou hovoří jeden zcela prostý, ale důležitý fakt: rakouský pravicový extremismus - jak ve své nezákonné neonacistické formě, tak v legální podobě Svobodných Jörga Haidera - se ideově kloní k velkoněmecké myšlence. Rakouský národ chápe jako součást německé „lidově-sociální pospolitosti“. Jak však lze vyčíst z dopisů, jimiž se pachatelé ke svým činům hlásí (adresáty jsou většinou redakce velkých novin), zmínění teroristé se spíše kloní k rakouskému nacionalismu. Jinak řečeno: jde jim spíše o etnicky čisté Rakousko než o velké Německo.Tento názor dokládají i údaje na obálkách včas odhalených dopisových bomb: odesílateli jsou poněkud obskurně znějící jména jako „vévoda Odilo bavorský“, „Andreas Hofer von Tirol“ anebo „kníže Rüdiger von Starhemberg“. Jde o skutečné historické postavy, jež…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].