Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Privatizace podle Mečiara

Současná slovenská scéna připomíná nejspíše jakýsi vojenský cvičný prostor. Tu a tam se ozývá i střelba "ostrými", ale vše je zahaleno dýmovým kouřem z různých zástupných afér a skandálů.

Současná slovenská scéna připomíná nejspíše jakýsi vojenský cvičný prostor. Tu a tam se ozývá i střelba „ostrými“, ale vše je zahaleno dýmovým kouřem z různých zástupných afér a skandálů. Třetí Mečiarova vláda po půl roce v úřadu asi usoudila, že mlha je dost hustá a nazrál čas k odpálení skutečné bomby. „Nová koncepce kupónové privatizace“, kterou ohlásil premiér Mečiar 6. června, už totiž není pouhou jevištní pyrotechnikou na způsob údajně falešných petičních archů Demokratické unie či protiprezidentské kampaně.Jde v podstatě o první systémový zásah do konceptu „federální“ ekonomické transformace, z jehož rámce Slovensko, navzdory nepřebernému množství politických prohlášení, doposud nevystoupilo. Právě setrvačnému působení tohoto reformního scénáře se dá do značné míry připsat, že makroekonomické ukazatele země jsou stále dobré.

Dlužní úpisy místo akcií

V čem spočívá „nová koncepce“? Tři a půl milionu majitelů investičních kuponů (MIK-ů), kteří se zaregistrovali ve slovenské druhé vlně, dostane místo možnosti investovat do podniků nebo fondů dluhopis Fondu národního majetku (FNM) v nominální hodnotě 10 000 korun. Podle dvou televizních vystoupení premiéra Mečiara - žádné jiné informace nejsou k dispozici - by dluhopis byl splatný za pět let a úročen diskontní sazbou (momentálně 11 %).Nejčastější námitka vůči této konstrukci zní, že jde o obyčejný podvod, jelikož MIK-ové budou ve srovnání s „normální“ kuponovkou ošizeni. Nejvýstižněji ji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].