Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Obrat v případu Thomase Rankela

Ještě před dvěma měsíci se zdálo, že případ německého občana Thomase Rankela, zastřeleného loni 9. října v půl druhé v noci v Příbrami českým policistou, bude v tichosti uzavřen jako nešťastná náhoda.

Ještě před dvěma měsíci se zdálo, že případ německého občana Thomase Rankela, zastřeleného loni 9. října v půl druhé v noci v Příbrami českým policistou, bude v tichosti uzavřen jako nešťastná náhoda. Teď se ovšem situace radikálně změnila. Vyšetřovatelé totiž konečně obdrželi novou balistickou expertizu, která - řečeno slovy oficiálního komuniké Ministerstva vnitra - „dokázala, že k výstřelu nemohlo dojít tak, jak policista tvrdil“. Případ, který byl svého času pozorně sledován politickými špičkami obou zemí, tedy s definitivní platností půjde před soud. Odborný posudek navíc přiměl vnitro, aby se vážně začalo zabývat otázkou, jak do budoucna podobným „nešťastným náhodám“ zabránit.

Já ho asi zabil

Z počátku se věc vyvíjela jednoznačně ve prospěch čtyřiadvacetiletého střelce Pavla Š. Několik svědků potvrdilo, že podnapilý Rankel nechtěl policistovi zaplatit pokutu za nedovolené parkování, napadl ho a dokonce škrtil. Pavel Š. nakonec agresivního turistu přemohl, strhl na zem a potom jej - už ležícího - udeřil pistolí do zad. „Ozvala se tlumená rána, ale vůbec mě nenapadlo, že by to mohl být výstřel,“ popisuje celou událost redaktorka Příbramského deníku Markéta Škodová, která incident sledovala z bezprostřední blízkosti. Ten den totiž připravovala reportáž o práci nočních hlídek. Navzdory jejímu dojmu to však výstřel byl, a Rankel, zasažený do hlavy, po několika dnech v nemocnici zemřel.Vyšetřování bylo v prosinci zastaveno: úder služební zbraní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].