Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ruce pryč od našich účtů

Poprvé v historii má premiér Klaus v úmyslu navštívit Nejvyšší kontrolní úřad. Vláda totiž právě jeho a Jana Kalvodu pověřila, aby si se státními revizory promluvili o "některých sporných šetřeních".

Poprvé v historii má premiér Klaus v úmyslu navštívit Nejvyšší kontrolní úřad. Vláda totiž právě jeho a Jana Kalvodu pověřila, aby si se státními revizory promluvili o „některých sporných šetřeních“. Že se ministři v tisku ohrazují proti výsledkům kontrol na svých úřadech, není nic nového. Jaký ale může mít důvod, že se vládní činitelé rozhodli do holešovické centrály NKÚ osobně dojít?

Co je vlastně císařovo

Na počátku stála květnová zpráva NKÚ o kontrole daní z příjmu právnických osob. Kontrolní dvůr při ní zjistil, že u 41 namátkou vybraných poplatníků byl základ daně neoprávněně snížen o 50,9 milionů korun. Kabinet o zprávě jednal 24. května a výjimečně ji zařadil jako samostatný bod programu (obvykle jsou tyto zprávy „pod čarou“ v oddílu Informace). Pozornost vlády ale nevzbudil fakt, že poplatníci dokázali ošidit finanční úřady o tolik peněz - ministry daleko více zaujala otázka, jestli nezávislí kontroloři nepřekročili své pravomoci. Vrchní legislativec Jan Kalvoda proto dostal za úkol zjistit, zda NKÚ smí při kontrolách správného placení daní zkoumat účetnictví soukromých firem. Závěr Úřadu pro legislativu zní: Nemůže.Zatím nikdo neví, kdy Klaus s Kalvodou na NKÚ vlastně zasáhnou. Podle předpisu nejdříve musí poslat oficiální žádost, že se chtějí účastnit jednání kolegia NKÚ, a členové kolegia s tím musí souhlasit. Žádost dosud nepřišla. Kontroloři se ostatně ustoupit nechystají, i když pohnutky vlády chápou: "Nikdo nemá rád příliš…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].