Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Léčení zázrakem

Paní Božena dívala se upřeně do okna a ostře pozorovala podivného lékaře. Chvíli se jí zdálo, že vidí tvář démona, chvíli zas, že se tam sklání k chorým a trpícím člověk Boží, plný soustrasti a silné vůle zmírniti utrpení a bídu lidskou.

Paní Božena dívala se upřeně do okna a ostře pozorovala podivného lékaře. Chvíli se jí zdálo, že vidí tvář démona, chvíli zas, že se tam sklání k chorým a trpícím člověk Boží, plný soustrasti a silné vůle zmírniti utrpení a bídu lidskou. Setkání Boženy Němcové s chodským lidovým léčitelem se odehrálo před sto padesáti lety, přesto popis události z pera Jindřicha Šimona Baara padne jako ulitý na vztah veřejnosti k léčitelům a jiným protagonistům alternativní medicíny i dnes. Co si o nich máme myslet? Jsou to strážci staré a účinné léčebné tradice, nebo prostě blázni? Předchůdci nové a lepší medicíny, nebo šejdíři, kteří z touhy po penězích ohrožují své okolí? Pro někoho to mohou být otázky života a smrti. A protože v České republice dnes prožívá léčitelství takový rozkvět, že se s námi podle odborníků nemůže srovnávat žádná evropská země, přišel čas aspoň na pokus o odpověď.

Na stopě podvodu

Na konci roku 1989 mohli doposud jen vskrytu a „ilegálně“ působící léčitelé vstoupit do veřejné soutěže a nemocní na jejich nabídku rychle zareagovali. Svědčí o tom i letošní průzkum agentury GfK, podle kterého je navštívil už každý pátý občan a další dvě pětiny populace svou návštěvu nevylučují. Přesto, nebo právě proto, se stala léčitelská praxe terčem útoků oficiálních zdravotníků, a protože státní úřady před čtyřmi lety provozování léčitelských živností zakázaly, léčí se dnes „načerno“. K útokům se připojili i vědci: kritika alternativní medicíny se stala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].