Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Izrael – Sýrie

Izrael navrhl jako součást mírové dohody se Sýrií, že se během čtyř let stáhne z Golanských výšin. Uvedl to izraelský ministr zahraničí Šimon Peres pro americkou televizní stanici PBS. Jde o první oznámení izraelské vlády týkající se stahování z území, které obývá 13 000 židovských kolonistů a 14 – 18 000 arabských drúzů. Při setkání s poslanci vládní Strany práce prohlásil premiér Rabin, že Izrael se nevzdá jediného centimetru půdy na Golanech, dokud nebude mírová smlouva se Sýrií schválena referendem. Syrský prezident Háfiz Asad oznámil, že Izrael a Sýrie se dohodly na „některých aspektech“ bezpečnostních opatření na Golanech.

Španělsko

Ve volbách do místních zastupitelství zvítězila ve Španělsku opoziční konzervativní Lidová strana, která získala 35,26 % hlasů. Pro vládní socialisty hlasovalo jen 30,81 % voličů. Premiér Felipe González připustil porážku, nicméně nepočítá s uspořádáním všeobecných voleb před rokem 1997.

NATO – Rusko

Ruský ministr zahraničí Kozyrev podepsal v nizozemském Nordwijku individuální program k projektu Partnerství pro mír spolu s dokumentem, který definuje vztahy mezi Ruskem a NATO. Loni v prosinci Kozyrev za přítomnosti kamer odmítl dokument podepsat na protest proti plánům rozšířit Alianci o středoevropské země. Ruský souhlas s projektem byl získán teprve během návštěvy amerického prezidenta Clintona na oslavách ukončení druhé světové války v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].