Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Reaktory pro Pchjongjang

Rok a půl po neúspěšném pokusu prodat atomové reaktory Íránu je generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek přesvědčen, že konečně stojí blízko velkému obchodnímu úspěchu na poli jaderné energetiky.

Rok a půl po neúspěšném pokusu prodat atomové reaktory Íránu je generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek přesvědčen, že konečně stojí blízko velkému obchodnímu úspěchu na poli jaderné energetiky. Minulý týden v rozhovoru pro agenturu Reuter Soudek vyhlásil, že by jeho firma mohla dodat jaderné reaktory Severní Koreji. Kšeft za více než miliardu dolarů by navíc podle Soudka měl i pozitivní diplomatický dopad: pomohl by prý vyřešit dlouhodobý spor mezi Pchjongjangem a Washingtonem ohledně severokorejského jaderného programu.

Škoda to zařídí

V rozepři mezi USA a KLDR jde zjednodušeně řečeno o následující: Američané žádají, aby Severokorejci nahradili svůj grafitový reaktor, z něhož lze během dvou let získat plutonium dostačující pro výrobu atomové bomby, za dva reaktory lehkovodní, kde je takové nebezpečí o mnoho menší. Washington navíc prosazuje, aby nové reaktory dodala Pchjongjangu Jižní Korea. Je to logické: celý projekt totiž financují právě Američané s Jihokorejci, a mají proto zájem, aby jejich peníze „zůstaly doma“.S „jihokorejskou“ variantou ovšem KLDR nesouhlasí a rozhovory, které se v současné době vedou v malajsijském Kuala Lumpuru, prozatím uvázly na mrtvém bodě. Lehkovodní reaktory se sice vyrábějí i v dalších západoevropských podnicích, Lubomír Soudek však míní, že by dodávky z jeho fabriky byly tou politicky nejméně problémovou variantou. „Chtěli bychom být jakýmsi katalyzátorem,“ řekl v rozhovoru pro Reuter. "Ani Jižní Korea,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].