Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Sorosova univerzita definitivně odchází

Před pěti lety snil americký miliardář George Soros na slavnostním zahajovacím večírku své Středoevropské univerzity, že do Prahy přivede elitu východního bloku. Teď však pražská historie školy končí.

Před pěti lety snil americký miliardář George Soros na slavnostním zahajovacím večírku své Středoevropské univerzity, že do Prahy přivede elitu východního bloku. Teď však pražská historie školy končí. Sociologie se stěhuje do Varšavy, ekonomie do Budapešti, dějiny umění se napřesrok neotevřou, takže v Praze zůstane jen poslední obor: mezinárodní studia.Přestože byly doby, kdy úvahy a spekulace kolem Sorosova centra vzbuzovaly velké vášně, poslední zvonění se přibližuje za naprostého nezájmu publika. „Oni odcházejí?“ diví se bývalý ministr školství Petr Vopěnka. Pilipův náměstek pro vysoké školy Emanuel Ondráček vzkázal po sekretářce, že nevidí důvod, proč by měl odchod komentovat, neboť jde o nevládní instituci. Politik Daniel Kroupa (ODA), který je dosud předsedou správní rady univerzitní nadace, se omluvil, že musí vyřizovat důležitější věci.

Miliardář versus realista

Před dvěma lety vyvolalo Sorosovo varování, že česká vláda neplní své sliby a on že je připraven svoji Středoevropskou univerzitu (CEU) přemístit, dokonce petici za její záchranu. Dnes většina jejích signatářů ani netuší, že tato snaha nevyšla. Čím to? Snad tím, že práce školy a kvalita jejích absolventů za nic nestály?Tato možnost se nezdá pravděpodobná. Na nástěnce u dveří „career advisora“, čili poradce pro zaměstnání (výhradním jazykem CEU je angličtina, v níž se také odehrávají přednášky), visí důkaz. Právě skončil akademický rok a západní firmy se mohou přetrhnout v lovu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].