Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Oživení trvalo šest dní

Před čtrnácti dny, v pátek 12. května, se ceny akcií na pražské burze propadly na své historické minimum. Investoři napjatě očekávali, jakým směrem se burza vydá po víkendu: zda bude pokračovat pokles, nebo se kurzy přece jenom vzpamatují.

Před čtrnácti dny, v pátek 12. května, se ceny akcií na pražské burze propadly na své historické minimum. Investoři napjatě očekávali, jakým směrem se burza vydá po víkendu: zda bude pokračovat pokles, nebo se kurzy přece jenom vzpamatují. Naštěstí nastala druhá varianta. Od pondělka začaly stoupat především ceny nejdůležitějších akcií. Během šesti obchodních seancí si burza polepšila o dvě a čtvrt procenta. Růst se však zastavil v půlce minulého týdne. Ve čtvrtek a v pátek již převládal pokles, který předchozí burzovní zisky ztenčil na polovinu.

Burzovní analytici tento vývoj vysvětlují chováním velkých investorů, kteří příliš nevěří na dlouhodobé oživení: když ceny spadly na dno, tito investoři nakupovali. Poté, co se díky těmto nákupům cenová hladina opět o něco zvedla, investoři začali prodávat, čímž dosáhli krátkodobého spekulativního zisku. Ceny akcií však kvůli vlně prodejů opět zamířily dolů. Burza tak pokračuje ve své dlouhodobé stagnaci, kdy každý nárůst je vzápětí vyvážen poklesem kurzů. Situace se nezmění, dokud velcí investoři nezačnou ve větším rozsahu do českých akcií ukládat kapitál na dobu delší než čtrnáct dní.Více vzruchu než výsledky samotného obchodování přineslo zasedání burzovní komory, které se uskutečnilo minulé pondělí. Její rozhodnutí od prvního září zcela změní burzovní trh. Dosavadní dělení na kotované a nekotované cenné papíry bude nahrazeno třemi trhy - hlavním, vedlejším a volným. Burza tak reaguje na stížnosti některých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].