Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Čtvrtá verze

Jsem přesvědčen, že možná už v červnu, ale nejpozději v září bude zákon o střetu zájmů na světě. Výrok předsedy Parlamentu Uhdeho slibuje konec dvouletých porad o tom, jak zabránit českým politikům, aby své postavení využívali k prosazení soukromých výhod.

Jsem přesvědčen, že možná už v červnu, ale nejpozději v září bude zákon o střetu zájmů na světě. Výrok předsedy Parlamentu Uhdeho slibuje konec dvouletých porad o tom, jak zabránit českým politikům, aby své postavení využívali k prosazení soukromých výhod. Zákon o konfliktu zájmů tu sice existuje už od jara 1992, kdy jej jako jeden ze svých posledních činů odhlasovala tehdejší ČNR, osvědčil se ale jako lajdácky odbyté dílko, bez možnosti kloudného využití. Proto dnes v Parlamentě leží už tři návrhy nové právní normy (autory jsou ČSSD, ODA a vláda) a jako kompromis právě na půdě Sněmovny vzniká čtvrtá varianta, o které budou poslanci hlasovat. Šance na přijetí rostou doslova každým dnem: podle pravidla, že koncem volebního období stoupá ochota politiků omezit svá práva.

Devět spravedlivých

Sociální demokracie předložila svůj návrh už před rokem, vláda ho ale loni v červnu striktně zamítla. Obdobně kabinet posoudil i podzimní návrh ODA, jehož autorem je poslanec Viktor Dobal (o obou návrzích podrobně viz Respekt 1/95). Třetí místo v pořadí pak zaujímá vládní verze nového zákona. Byla napsána v únoru a na oplátku nevyvolala velké nadšení mezi poslanci. Podle Jana Bláhy, jednoho z autorů návrhu ČSSD, v ní nejde o veřejnou kontrolu, ale o „jakési daňové hlášení panu Uhdemu“. Definitivní řešení má tedy přinést úsilí devítičlenné parlamentní komise, známé jako pracovní skupina pro přípravu zákona o střetu zájmů. V jejím čele najdeme předsedu Uhdeho a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].