Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Před třetí vlnou privatizace

Ačkoli statistický úřad před týdnem vydal zprávu, podle níž naše průmyslová výroba letos roste tempem asijských tygrů, nic to nemění na skutečnosti, že akcie na burze i v RM-Systému dosahují každý týden svého historického minima.

Ačkoli statistický úřad před týdnem vydal zprávu, podle níž naše průmyslová výroba letos roste tempem asijských tygrů, nic to nemění na skutečnosti, že akcie na burze i v RM-Systému dosahují každý týden svého historického minima. Většina autorů kuponové privatizace nás přitom ještě před dvěma lety považovala za budoucí národ akcionářů. Jaká je skutečnost? Přes dva miliony „kuponových akcionářů“ raději své podíly již prodalo a peníze utratili nebo odnesli do spořitelny. Na lepší časy čekají i ti, kteří se před dvěma lety na kapitálovém trhu pustili do odvážných spekulací. Po velkém loňském pádu cen akcií se totiž ocitli v lepším případě na nule, v horším v minusu. Představitelé řady investičních fondů a akciových společností proto dnes o dicích nezakrytě mluví jako o nepravých nebo falešných akcionářích, kterých je třeba se zbavit.Náš kapitálový trh se zkrátka nachází v krizi. Ve většině zemí se přitom právě vývoj na tomto trhu považuje za velmi citlivý barometr ekonomické situace země a také za vůbec nejlepší nástroj, jak rozmístit investiční zdroje. Pokud takový mechanismus nefunguje, nelze dlouhodobý, a hlavně dlouhodobě udržitelný dynamický růst hospodářství očekávat. Jaké jsou tedy příčiny krize a existují vůbec prostředky k jejímu zastavení?

Příliš mnoho podniků a akcionářů

Nedostatky, chyby a nemoci, kterými trpí náš kapitálový trh, musíme rozlišovat na ty, kterým se nevyhne žádný nově vznikající trh (investoři jim přezdívají emerging…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].