Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kdo má více nepřátel

Za necelého půl roku proběhnou v Polsku prezidentské volby. Nemají a pravděpodobně do poslední chvíle nebudou mít jednoznačného favorita. Už dnes je však jisté, že jejich výsledek přinese definitivní odpověď na otázku, jaké budou další osudy politických a hospodářských změn započatých v roce 1989.

Za necelého půl roku proběhnou v Polsku prezidentské volby. Nemají a pravděpodobně do poslední chvíle nebudou mít jednoznačného favorita. Už dnes je však jisté, že jejich výsledek přinese definitivní odpověď na otázku, jaké budou další osudy politických a hospodářských změn započatých v roce 1989.

K čemu slouží prezident

Když se v roce 1993 dostali k moci postkomunisté, ztratil polský reformní proces svou dynamiku. Pro spravedlnost je však třeba uznat, že se zpomalil méně, než se dosti obecně očekávalo. Bezpochyby na tom má podíl prezidentsko-parlamentní systém, který v Polsku vládne, ale také Lech Walesa osobně. Právě on se totiž šikovně odvolal na jinak dosti mlhavý text ústavy („prezident obecně řídí zahraniční politiku země a její vnitřní bezpečnost“) a ve chvíli vzniku levicové Pawlakovy vlády vyhlásil tzv. apolitické prezidentské resorty.Jak brzy vyšlo najevo, tento Walesův krok v praxi znamenal téměř úplné vymanění tří klíčových resortů z vlivu vládnoucí postkomunistické koalice - šlo o ministerstvo zahraničních věcí, ministerstvo vnitra a ministerstvo národní obrany. Osobní angažovanost Lecha Walesy rozhodla například také o udržení nezávislé pozice Polské národní banky. Díky tomu v Polsku inflace sice pomalu, ale jistě klesá - na rozdíl například od Maďarska, kde se v okamžiku převzetí moci postkomunisty inflace výrazně oživila.

V čele levicoví kandidáti

Eventuálním příchodem představitele postkomunistických sil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].