Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Čečensko

Ruské jednotky opětovně bombardovaly čečenské pozice na cestě k nynějšímu hlavnímu stanu prezidenta Dudajeva v obci Vedeno na hornatém jihu. Velitel ruských vojsk v Čečensku generál Michail Jegorov prohlásil, že jeho jednotky budou po skončení jednostranně vyhlášeného příměří pokračovat v útocích na čečenské pozice až do jejich úplné kapitulace.

Ukrajina – USA

Prezident Kučma sdělil Billu Clintonovi při jeho dvoudenní návštěvě Ukrajiny, že je pro postupné rozšíření NATO. Přitom Kučma býval v této věci opatrný, zejména za své návštěvy ve Washingtonu loni v listopadu. „Prezident Kučma řekl, že považuje NATO za prvek stability v Evropě a že Ukrajina dává přednost postupnému rozšíření NATO,“ citoval ho Clintonův poradce pro otázky národní bezpečnosti Anthony Lake. USA poskytnou Ukrajině zvláštní pomoc několika desítek milionů dolarů především na dokončení konverze zbrojních závodů.

OSN

V sídle OSN skončila konference věnovaná Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Smlouva byla prodloužena na neurčito. To znamená, že právo vlastnit jaderné zbraně má ze 178 jejích účastníků jen 5 států: USA, Rusko, Čína, Francie a Británie. Smlouva neřeší situaci nejméně tří zemí (Indie, Pákistánu a Izraele), které ji nepodepsaly a jaderné zbraně buď mají, nebo je dokáží vyrobit. Ale i mezi signatáři jsou státy jako Írán, Irák, severní Korea a Libye, které Západ často obviňuje ze snahy jaderné zbraně si opatřit.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].