Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Svoboda je dar od Boha

V příštím týdnu navštíví Prahu, Olomouc a další místa v ČR manilský metropolitní kardinál JAIME L. KARDINÁL SIN (67). Kardinál Sin (na snímku s prezidentem V. Havlem, s nímž se setkal během jeho nedávné návštěvy Filipín) patří k předním současným katolickým duchovním; uvažuje se o něm dokonce jako o možném kandidátovi na papeže.

V příštím týdnu navštíví Prahu, Olomouc a další místa v ČR manilský metropolitní kardinál JAIME L. KARDINÁL SIN (67). Kardinál Sin (na snímku s prezidentem V. Havlem, s nímž se setkal během jeho nedávné návštěvy Filipín) patří k předním současným katolickým duchovním; uvažuje se o něm dokonce jako o možném kandidátovi na papeže. Je členem řady významných církevních institucí, prezidentem Filipínské biskupské konference, stálým členem Biskupské synody v Římě, nositelem téměř tří desítek čestných doktorátů. Ve východní Asii je bezpochyby největší církevní autoritou (devadesátimilionové Filipíny jsou od dob španělské kolonizace jedinou výspou katolicismu v této oblasti), ovlivnil však významně i politické dějiny své země: jeho veřejná vystoupení znamenala začátek lidové revoluce, která svrhla v roce 1986 diktátora Ferdinanda Marcose a otevřela dveře demokracii. Redaktora Respektu přijal kardinál s poněkud nekardinálským jménem (Sin = angl. hřích) před několika týdny ve svém manilském sídle: přísně střežené vile umístěné za vysokou zdí na jednom z mála zdejších pahorků. Dům stojí v bezprostřední blízkosti nejchudších slamů.

Přijíždíte v relativně krátké době znovu do Prahy, s vámi přijede řada významných filipínských osobností a asi tři sta poutníků. Co vás sem přivádí?

Jedním z důvodů je, že chceme navštívit místo, které představuje styčný bod mezi mou zemí a Prahou: kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně. Já tu budu sloužit mši. V tomto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].