Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Skoro jako Eastwood

Fotograf Ondřej snímá ze sportovního letadla povltavskou krajinu. Jednoho rána fotografuje zahradu na Orlíku s končícím večírkem a zdá se mu, že tam došlo k vraždě. Krátce nato ho kontaktuje Valtr, prezident velké společnosti, a snaží se od něj získat negativ.

Fotograf Ondřej snímá ze sportovního letadla povltavskou krajinu. Jednoho rána fotografuje zahradu na Orlíku s končícím večírkem a zdá se mu, že tam došlo k vraždě. Krátce nato ho kontaktuje Valtr, prezident velké společnosti, a snaží se od něj získat negativ. Ondřej dospěje k přesvědčení, že v zahradě orlické vily patřící ruskému dealerovi zavraždil Valtr svého společníka. Do jeho života zároveň na čas vstoupí modelka Viktorka závislá na drogách, která o aféře leccos ví. Valtr nakonec Ondřeje přesvědčí, že společnost na zahradě hrála hru s názvem paint ball, při níž po sobě hráči střílejí „filmovými“ patronami s umělou krví. Navíc se Valtrův postrádaný společník nečekaně objeví.

Jen trocha vzrušení

Bývaly doby, kdy se českým akčním filmům bylo možné jedině smát. Jejich těžkopádnost byla opakem lehkosti amerických originálů, baculaté škodovky se po městě moc honit nemohly a představa, že by se na ulici mohlo střílet, byla nesmyslná. Pět let po převratu dorazily do českých měst rekvizity, s nimiž je možné v akčních filmech počítat: drahá auta, ostří hoši, fotomodelky, boháči, mafie a drogy. Hlavně se ale na reklamních spotech vyškolili filmaři schopní pracovat rychle a s povrchní elegancí, kterou žánr vyžaduje. Nebýt neohrabaných dialogů a toporného projevu Lukáše Vaculíka, vypadal by nejnovější snímek Filipa Renče Válka barev úplně jako americký film. Hvězdy jsou ale „české“. Kromě Lukáše Vaculíka tu Hraje Anna Geislerová a Pavel Landovský.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].