Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Cesta do otlučeného Disneylandu

Na konci osmdesátých let se v Československu vyprávěl tento vtip: "Víte, kde končí přestavba a začíná ráj? V Rozvadově!"

Na konci osmdesátých let se v Československu vyprávěl tento vtip: „Víte, kde končí přestavba a začíná ráj? V Rozvadově!“ Hraniční přechod na trase Plzeň - Norimberk představoval pro tuzemské obyvatele stejný symbol „železné opony“ jako pro zbytek světa berlínská zeď a ne náhodou si právě toto místo na sklonku roku 1989 vybrali ministři zahraničí Československa a Německa Jiří Dienstbier a Hans-Dietrich Genscher ke společnému přestříhávání hraničních zátarasů. Pět let po této demonstraci vzájemného sblížení dvou částí Evropy ale vypovídá stav na česko-německé hranici o rozdílu mezi postkomunistickým Východem a západoevropskými státy ještě víc než kurz marky ke koruně.

Brána se lvem

Směrem od německého Waidhausu tvoří českou hranici před Rozvadovem potok lemovaný bílými kameny. Za ním se rozkládá tzv. celní pásmo. Úzká silnice po dvou kilometrech vjíždí do dřevěné slavobrány se znakem České republiky. Jsme na místě. Je pátek odpoledne, pro zaměstnance Rozvadova vrcholí pracovní týden: před každým víkendem tu ve směru do Čech odbaví průměrně třicet tisíc automobilů.Čekání před celnicí oživuje poutač na nízkém oprýskaném baráčku: butik FREE DUTY FRONTERA nabízí výhodný nákup nezdaněného alkoholu a cigaret. Kolona se pomalu šine k přechodu, řidiči si protahují ztuhlá těla a výletníci naposledy letmo kontrolují, zda jsou všechny dokumenty připraveny na svém místě. O kousek dál se zvedá hraniční závora. Divoký východ, krajina opředená tolika…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].