Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Není hydra jako hydra

V týdnu mezi vánocemi a Novým rokem se sešlo plénum Parlamentu a dvoutřetinovou většinou potvrdilo novelu zákona o architektech a stavebních inženýrech, kterou krátce předtím vetoval prezident Havel.

V týdnu mezi vánocemi a Novým rokem se sešlo plénum Parlamentu a dvoutřetinovou většinou potvrdilo novelu zákona o architektech a stavebních inženýrech, kterou krátce předtím vetoval prezident Havel. V řeči politické teorie to znamená, že se společnost prostřednictvím svých zvolených zástupců rozhodla přenést část pravomocí z profesní komory zpět na stát. Nic proti tomu. V celé věci ovšem nejde o spor mezi skalními liberály (poslanci, vláda) a zakuklenými socialisty či lobbisty (prezident, členové komory architektů), jak to naznačují někteří politici a komentátoři. Není ostatně náhoda, že se prezident už nezastává činnosti dalších komor. Problém jednotlivých profesních svazů totiž nelze - ač se to na první pohled mnohým zdá - zobecňovat.

Prokletá novela

Ale zpět na začátek. V čem přesně spočívala poslanecká novela? Podle stávajícího zákona měla architektům a stavebním inženýrům na konci loňského roku vypršet platnost osvědčení, které v posledních dvou letech nevystavily profesní komory. Novela tedy platnost starých či provizorních osvědčení prodloužila. Přinejmenším do doby, než vláda přijde s novým zákonem, který komoře odebere její práva, budou architektům platit stará osvědčení vystavená většinou ještě za komunistického režimu. Srdce liberála neznalého věci musí na tomto místě nutně zaplesat: prezident se zbytečně zastával monopolního, nekontrolovatelného, středověkého či rakousko-uherského cechu. Svoboda a demokracie ale přece zvítězily, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].