Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jak zranitelná je Amerika

Neznám našince, který po příjezdu k americkému břehu se nebyl zděsil a nepovzdechl: "Jak to tu může fungovat, vždyť je to tak zranitelné!" a zranitelné to ovšem je. Za víc než třicet let pobytu v USA jsem neviděl razítko, že by někdo dával či požadoval.

Neznám našince, který po příjezdu k americkému břehu se nebyl zděsil a nepovzdechl: „Jak to tu může fungovat, vždyť je to tak zranitelné!“ a zranitelné to ovšem je. Za víc než třicet let pobytu v USA jsem neviděl razítko, že by někdo dával či požadoval. Systém je založen na vzájemné důvěře, občanské legitimace neexistují, jejich zavedení by prý znamenalo advent policejního státu.

Zneužít, co se dá

Příchozí z totality může svou nepřipravenost na svět svobody náramně kompenzovat svými zkušenostmi a psychologickou dispozicí - nedostatkem zábran využít a zneužít, co se dá. Zvlášť výtečně si počínají emigranti z někdejšího Sovětského svazu. Na rozdíl od zločinců jiného původu jsou zpravidla vzdělanější a technicky zdatní. Centrem jejich mafiánského počínání je brooklynská oblast Brighton Beach s řadou filiálek (Los Angeles, San Francisco, Seattle, Phoenix, Chicago, Cleveland, Miami, ale i kanadské Toronto). Spolupracují s italskými gangsterskými rodinami Lucchese a Colombo. Neříkají si Cosa Nostra, ale Organizacija, nepotrpí si na sebevědomá přízviska typu Bull a dávají přednost něčemu mírnějšímu - například Kapusta. Organizují se podle místa původu - Kyjev, Petrohrad, Moskva, Oděsa, ta poslední je nejaktivnější.Rozsah činnosti: například vydírání. Jeden z oděských bossů jménem Marat Balagula, absolvent desetiletého sovětského žaláře, dosahoval vynikajících výsledků s použitím tzv. electric cattle prod, klacku s elektrickým nábojem na dobytek. Takto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].