Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Amerika varuje před českými piráty

Týden předtím, než se v tuzemských médiích objevily výtky amerických kongresmanů k průběhu restituce židovského majetku, dostala Česká republika z USA ještě jedno napomenutí. Spojené státy si posteskly, že je naše byrokracie svou neschopností ochránit autorská práva výrobců z USA připravuje ročně o více než 200 milionů dolarů.

Týden předtím, než se v tuzemských médiích objevily výtky amerických kongresmanů k průběhu restituce židovského majetku, dostala Česká republika z USA ještě jedno napomenutí. Spojené státy si posteskly, že je naše byrokracie svou neschopností ochránit autorská práva výrobců z USA připravuje ročně o více než 200 milionů dolarů. Varovný dopis podepsala Mezinárodní aliance duševního vlastnictví (IIPA) a jeho nejdramatičtější pasáží je obvinění, že Češi porušují mezivládní obchodní dohodu. Tedy dokument, který s USA uzavřela před pěti lety dnes už neexistující ČSFR jako jednu z podmínek udělení americké Doložky nejvyšších výhod.Přestože adresátem varovného sdělení zatím nebyla přímo oficiální místa, ale české organizace podobné IIPA (např. Protipirátská unie), důvody k zamyšlení list určitě přinesl. Američané totiž chtějí Českou republiku zapsat na seznam států bránících obchodu. Dojde-li k tomu a situace se ani potom nijak nezmění, může nátlak amerických výrobců vést až k odebrání Doložky. O tom, že tato alternativa není až tak hypotetická, se nedávno přesvědčila Čína: USA ji donutily zavřít několik továren na výrobu „černých“ kazet a kompaktních disků a zničit vyrobené zboží v hodnotě mnoha milionů dolarů.

Miliardy v cizí kapse

O ochranu autorských práv se v České republice starají výhradně zástupci výrobců nebo distributorů. V nejproblémovějších oblastech (magnetofonové kazety, videokazety, filmy a počítačové programy) jsou to Protipirátská unie…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].