Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vyšetřování skončilo, zapomeňte

Je jen otázkou času, kdy fenomén terorismu zavítá i k nám, tvrdí čeští zpravodajští odborníci v reakci na poslední sérii teroristických útoků v Japonsku a USA.

Je jen otázkou času, kdy fenomén terorismu zavítá i k nám, tvrdí čeští zpravodajští odborníci v reakci na poslední sérii teroristických útoků v Japonsku a USA. Jednu zkušenost však v tomto směru již máme: za pár týdnů to bude rovných pět let, co na Staroměstském náměstí a později na hostivařském koupališti vybuchly podomácku vyrobené bomby. Původně horečnaté úsilí policie odhalit strůjce těchto teroristických činů ale postupně sláblo, až ustalo úplně. Ještě v červnu roku 1990 sice sliboval tehdejší ministr vnitra Richard Sachr, že dopadení pachatele je otázkou „několika hodin“ (do vyšetřování se tehdy zapojilo i jedenáct jasnovidců), dnes však celý případ upadl do totálního zapomnění.

Pyrotechnik amatér

První bomba vybuchla počátkem června 1990 v samém centru Prahy a jen šťastnou náhodou nezmasakrovala desítky lidí stojící kolem. Teroristé tehdy naplnili kovovou rouru municí a sekaným olovem a spolu s odpalovacím zařízením ji nechali ležet ve sportovní tašce na schodech Husova pomníku na Staroměstském náměstí. Stovky okolostojících turistů tak mohli „poděkovat“ jen teroristově ledabylosti: dík tomu, že bylo špatně upevněno boční víko, vyrazila střela jen jedním směrem. Výsledkem atentátu byla pouze jedna zraněná německá turistka a desítky lidí v šoku. O dva měsíce později pak vystřelila stejná nálož proti nudistické pláži v pražské Hostivaři. I druhý útok byl ale špatně připraven, a proto se obešel dokonce i bez zraněných.Policie nasadila na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].