Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Politici, komentátoři a teroristé

Do 19. dubna bylo hlavní město Oklahomy významné jen vlastní nevýznamností. Předminulou středu, dvě minuty po deváté ráno, v dodávce před Federální budovou Alfreda Murryho vybuchla nálož o hmotnosti 1 800 kg a Oklahoma City se stalo místem dosud největšího teroristického útoku v dějinách Spojených států.

Do 19. dubna bylo hlavní město Oklahomy významné jen vlastní nevýznamností. Předminulou středu, dvě minuty po deváté ráno, v dodávce před Federální budovou Alfreda Murryho vybuchla nálož o hmotnosti 1 800 kg a Oklahoma City se stalo místem dosud největšího teroristického útoku v dějinách Spojených států. Počet obětí už překročil stovku a je pravděpodobné, že po skončení záchranných prací se vyšplhá na dvojnásobek.

Zadržen za hodinu

V prvních hodinách po výbuchu převládala úzkost a nejistota. U vládních budov, na veřejných prostranstvích a ve významných nákupních střediscích se objevily policejní hlídky. První informace z Washingtonu a z místa činu odkazovaly na možné spojení na Blízký východ. Tento eufemismus pro islámský teror se později ukázal být slepou uličkou. Islámské organizace ve Spojených státech se důrazně ohradily proti ukvapeným závěrům o mužích a ženách jiné barvy pleti a jiného vyznání.Debata o rasismu vzala za své, když televize přinesla náčrty dvou podezřelých - prozatím nazvaných John Doe číslo 1 a 2. První z nich se brzy proměnil v sedmadvacetiletého Timothy Jamese McVeigha, který se neuvěřitelnou náhodou ocitl zadržen na policejní stanici v městečku Perry, jen devadesát kilometrů od Oklahoma City. Hodinu a dvacet minut po výbuchu zastavila McVeighův vůz policejní hlídka. Důvod? Nepřiměřená rychlost, chybějící poznávací značka a povinné pojištění. Hlídka navíc objevila protizákonně drženou zbraň nabitou zvláštními náboji, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].