Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Církev sobě

Otázka, jak financovat církve, se na první pohled zdá být otázkou technickou, případně politickou. Představitelé církví vyjádřili nedávno nesouhlas s vládní myšlenkou tzv. církevních bonů a požadovali daňové asignace.

Otázka, jak financovat církve, se na první pohled zdá být otázkou technickou, případně politickou. Představitelé církví vyjádřili nedávno nesouhlas s vládní myšlenkou tzv. církevních bonů a požadovali daňové asignace. Jejich postoj a koneckonců i většina komentářů zakrývá to nejpodstatnější: že jde o vnitřní problém církví samotných, respektive věřících. Nejvíce to platí pro církev katolickou. Když kardinál Vlk obhajoval daňové asignace, vyjádřil se v tom smyslu, že by pro církev byly výhodnější, protože by umožňovaly přispívat i sympatizantům, kteří jinak do kostela nechodí. Tedy jinak řečeno: jsme pro takový systém financování, který by církvi přinesl nejvíce peněz, a nikoli pro takový, který by byl nejčestnější a který by vyjevil pravdu o praktickém významu a síle církve jak v životě společnosti, tak jednotlivců. Kámen úrazu totiž spočívá v neochotě přiznat si cosi elementárního, že totiž provoz církve by měli financovat věřící a nikoli stát nebo daňoví poplatníci.

Katolíci a desátek

Dnešní situace - nahlíženo zevnitř církve - je ostudná a nepřijatelná ve dvou ohledech. Jednak se církev de facto nechává vydržovat od ateistů, jednak je propojená se státem, a tedy na něm závislá. Ani církevní bony, ani daňové asignace by na této situaci nic zásadního nezměnily, pouze by ji učinily méně zjevnou. V prvním případě by si lidé kupovali na farách tzv. bony, to jest potvrzení o zaplacení určité částky, a na jejich základě by si pak na konci roku mohli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].