Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Před použitím zatřepat

Minulou středu v půl šesté večer odstranil český Parlament poslední zbytky svého normalizačního laku. Po třech letech diskusí a dvou letech práce se poslancům podařilo schválit nový jednací řád Sněmovny, který je podrobným návodem, jak má zákonodárný sbor při své práci postupovat.

Minulou středu v půl šesté večer odstranil český Parlament poslední zbytky svého normalizačního laku. Po třech letech diskusí a dvou letech práce se poslancům podařilo schválit nový jednací řád Sněmovny, který je podrobným návodem, jak má zákonodárný sbor při své práci postupovat. Právní normu, která je několikanásobně obsáhlejší než například zákon o obraně, vypracovala třináctičlenná parlamentní komise a nutno říci, že se přitom řádně zapotila. Projednání na plénu se totiž několikrát odkládalo a k poslední verzi měli poslanci na dvě stě pozměňovacích návrhů. „Bylo to svým způsobem těžší než vypracování ústavy,“ komentovala práci komise její členka Anna Röschlová (ODS). Nakonec byl jednací řád přijat jen díky části opozice: spolu s 80 poslanci koalice pro něj hlasovaly i kluby Českomoravské unie středu a LSNS.

Question time

Celá řada úprav ryze technického charakteru ukrytých v nepřehledném seznamu paragrafů ponechá veřejnost zřejmě bez povšimnutí. Podle zkušeností z parlamentů západních zemí se však budou velkému zájmu těšit dvě novinky (samozřejmě kromě již „populárního“ zákazu kouření v budově Sněmovny). První z nich je zavedení tzv.hodin s premiérem (question time), které do zákona prosadil poslanec Petr Koháček (ODS). Vždy ve čtvrtek od čtyř do pěti hodin odpoledne bude moci kterýkoliv poslanec položit předsedovi vlády jakoukoliv otázku, na niž premiér musí na místě odpovědět. Od pěti do půl sedmé pak budou stejným způsobem na otázky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].