Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Dělení na pravici a levici je zastaralé,

V průběhu své pětidenní návštěvy Nového Zélandu se prezident Václav Havel sešel krátce také s architektem novozélandského ekonomického modelu, Sirem ROGEREM DOUGLASEM, jehož nedávno anglická královna povýšila do šlechtického stavu.

V průběhu své pětidenní návštěvy Nového Zélandu se prezident Václav Havel sešel krátce také s architektem novozélandského ekonomického modelu, Sirem ROGEREM DOUGLASEM, jehož nedávno anglická královna povýšila do šlechtického stavu. (Na snímku Sir R.D. uprostřed, vlevo guvernér České národní banky Josef Tošovský.) Usměvavého tvůrce „rogernomics”, jak jeho reformám ve světě říkají, jsme požádali o rozhovor: těžko si představit povolanějšího odborníka, s nímž by se dalo hovořit o tom, jak prosadit radikální politické a hospodářské změny v demokratických podmínkách.

Jak vám je, když na Nový Zéland přijíždějí studovat váš ekonomický model odborníci z celého světa, ale politické ovoce z reformy sklízí současná vláda?

To je bohužel zákon politiky: když prosazujete nějakou změnu, je nejprve bolestivá a ovoce může přinést někdy za pět, deset let. Naši zemi hospodářsky pozvedla nikoli politika posledních tří let, ale ta, u jejichž základů jsem byl. Většina Novozélanďanů to, myslím, dobře ví. Z toho mám určité uspokojení.

Mnozí současní novozélandští politici o vás říkají, že jste „velice napravo“.

Podle mne je politické dělení na pravici a levici dávno odumřelé, i když mu většina lidí stále věří a podléhá. Myslím, že na obou stranách spektra existují jednak lidé, kteří fandí většímu izolacionismu a protekcionismu, hledají a snaží se získat privilegia pro určité zájmové skupiny, jednak ti, kteří tato privilegia boří. A to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].